Uppdatering av sidan pågår...

På denna sida:

Här kan du anmäla ditt intresse att bli familjehem!

FÖR FAMILJEHEM

Välkommen till vår sida för er som familjehem. Här finns information hur man blir familjehem, hur vi arbetar och vilken värdegrund och förhållningssätt vi har i verksamheten. Här finns även länkar till utbildningar som är obligatoriska och hur själva utrednings och matchningsprocessen går till. Varmt välkomna till oss på familjehemsvården

Lite kort om oss

Vår familjehemsvård har inriktning våld, trauma och psykisk ohälsa och har mångårig erfaret av våld och våldsutsatthet. Vi samverkar med stöd och behandling för ökad kompetens vid handledning kring bemötande och hantering av beteende problematik som orsakats av missförhållanden som omsorgsbrister, övergrepp eller annan utsatthet. Verksamheten baseras på TMO-traumamedveten omsorg och vi arbetar med metodstödet Signs of Safety för hög delaktighet och gör regelbundet kartläggningar med både den unge och familjehemmet. Till alla verksamheter finns ett öppenvårdsteam som står för stöd och behandling till familjehemsvården och våra andra verksamheter. Därför finns det möjlighet att lägga till manualstyrd behandling och samtalsstöd till den unge under placeringstiden. Teamet gör även screeningar för att se över emotionella svårigheter och sårbarhetsfaktorer som påverkar den unges utveckling och gör det problematiskt i vardagen. Vi arbetar aktivt med beteendeförändringar utifrån allians, trygga relationer och strategier för coping och tar emot målgrupper inom våldsutsatthet, trauma, psykisk ohälsa, NPF, kriminalitet och beroende. Familjehemsvården erbjuder förstärkta familjehem, kvalificerade familjehem med högre kompetens och erfarenhet samt behandlingsfamiljer.

Stöd & behandling 

Vårt stöd och behandlingsteam handleder och ger direkt stöd till placerade barn och unga i familjehemmet. De kan stötta föräldrar och nätverk rund den unge och ge föräldrastödjande insatser. Som familjehem kan du få en placering som är i behov av ett utökat stöd på grund av vad den varit med om i livet som visar sig i komplexa beteende som kräver behandlingsinsatser. Teamet arbetar aktivt med beteendeförändringar. Teamet gör inga kliniska bedömningar i dagsläget utan överlåter viss vård till samhällsinstanser som BUP, barn och ungdomspsykiatrin och Mini Maria. Vi har flera behandlingsfamiljer som tillsammans med stöd och behandling utför behandlande verksamhet i sitt hem. För att bli behandlingsfamilj krävs en högre grad av erfarenhet av familjehemsvård, arbeta med barn och unga och egen kompetens och utbildning. En i familjen behöver även vara hemma och arbeta heltid med uppdraget. 

Vill du bli familjehem

Är du intresserad av att vara behandlingsfamilj, se vår intresseanmälan Vill du bli familjehem?  

Vår verksamhet erbjuder dig som familjehem ett team med utökade kunskaper om våld, trauma, psykisk ohälsa och beteendeproblematik som stöttar er i ert arbete med er placering genom regelbunden handledning och utbildning kring bemötande och hantering av den unges svårigheter.  Uppstår det svåra situationer på kvällar och helger så finns vi tillgängliga dygnet runt via vår jourtelefon vilket innebär att ni aldrig står ensamma i akut situationer som behöver lösas. I teamet finns erfarna handledare, konsulenter och samordnare med lång erfarenhet från socialtjänsten, erfarenhet av att arbeta med våld, trauma och psykisk ohälsa inom socialpsykiatrin och skyddade boenden men även från familjehemsvård inom privata sektorn. Flera i teamet har själva varit familjehem och vet hur det är att ha placerade barn och ungdomar i sitt hem. Alla i teamet är utbildade inom TMO-traumamedveten omsorg och har massa kunskaper kring utsatta barn och unga med olika svårigheter och beteendeproblematik. Listan kan bli lång av erfarenhet med vi representerar de flesta fält inom socialt arbete, stöd och behandling och skyddsverksamheter. Vi har arbetat med gängkriminalitet, vålds i nära relation, våld mot barn, hedersproblematik, beroende och missbruk och barn och unga med NPF-diagnoser.

Vill du veta mer om stöd och behandling, gå vidare här!

TMO – vårt gemensamma förhållningssätt till placeringar
Alla barn och unga har med sig en ryggsäck av mindre bra erfarenheter från tidigare livsupplevelser som ofta lett till att de blir placerade. Vi jobbar därför aktivt med TMO i alla våra uppdrag.

FAMILJEHEMSNIVÅER

Det finns olika behov av stöd när du blir familjehem. 

UTREDNING & MATCHNING

En rekryteringsutredare tar kontakt med dig och hälsar dig välkommen. Tillsammans med dig skapar vi en bra placering.

 REGISTERUTDRAG

Här kan du läsa mer om vad vi behöver från dig. 

INLOGGNING JOURNALFÖRING

För dig som är verksamt familjehem logga in i Rätt Spår. Kräver personlig inloggning.

Obligatoriska utbildningar för familjehem

Vi har några obligatoriska utbildningar som du behöver gå. Utbildningen finns på nätet och du gör den på egen hand och skickar sedan intyget till lisa@lepiduscare.se som registrerar ditt intyg i systemet.

Barnafrid 2021. Webbutbildning Basprogram om våld mot barn. Beräknad tid 4 tim.
Barnafrid – Linköpings universitet (liu.se)
Barnombudsmannen 2021. Webbutbildning barnrätt i praktiken.
Webbutbildning om barnkonventionen – Barnombudsmannen