Kopplat till våra familjehem har vi vårt stöd och behandlingsteam som tillhandahåller Signs of Safety lösningsfokuserade förhållningsätt med tillhörande verktyg. Vi har över tid ökat våra kunskaper om trauma och våldsutsatthet och är idag utbildade inom TMO (traumamedveten omsorg). Vårt team arbetar aktivt med TMO:s tre grundpelare, tillit, relation och coping för att hjälpa barn och unga att läka och skapa nya strategier i en trygg och varm miljö. TMO ökar familjehemmets förståelse för hur barns tidigare erfarenheter färgar deras beteenden idag och minskar sammanbrott. Vi skapar allians, trygga vuxna som står kvar och arbetar aktivt med copingstrategier för hanterbarhet och beteende förändring. All ”vård” sker i familjehemmet där teamet kommer till den unge. Vi brukar säga att det ska vara en väg in och en väg ut där allt ska ske under samma tak, där den unge inte ska behöva vara i en okänd miljö och vi vuxna ska bära den unges historia och skapa förutsättningar och förståelse kring den unges reaktioner, beteenden och agens.
Teamet handleder och ger stöd till nätverket, skola, vård och omsorgspersonal och ser över hälsa samt screening utifrån evidensbaserade metoder för att kartlägga mående och emotionella svårigheter. Teamet har samlad kunskap inom våld, missbruk, psykisk ohälsa trauma, barn och unga med neuropsykiatriska diagnoser och möjlighet att ge behandlande insatser som Trappansamtal, Repulse, Traumabehandling och insatser utifrån KBT-paraplyet, Kriminell livsstil och MRT – Moral Reconation Therapy. I teamet finns även kompetens på högskolenivå gällande våld i nära relation samt utbildade i evidensbaserade riskbedömningsmetoder som iRiSk, Patriark, SARA och FREDA.
Våra familjer återfinns finns främst i Västmanlands län, Södermanslands län. Norrbottens län, Uppsala län, Stockholms län och Gotlands län.