FÖR SOCIALTJÄNST
Vi inriktar oss på barn och unga som utsatts för våld, övergrepp alternativt brukar våld inom familjesystemet men även i ett interpersonellt perspektiv utanför familjesystemet. Sammanfattningsvis beskriver det barn och ungdomar som bär på trauma och har behov av traumamedveten omsorg.
Vi har även målgruppen ungdomar som hamnat i gängkriminalitet och har ett socialt normbrytande beteende. Våra familjer vi tillhandahåller har erfarenhet av barn med; NPF-diagnoser, ADHD/ADD, Autism/Aspberger, Intellektuell funktionsnedsättning, Utåtagerande beteende, Alkoholmissbruk, Narkotikamissbruk, Spelmissbruk, Övrigt missbruk. Destruktivt beteende, Utåtagerande beteende, Självskadebeteende, Antisocialt beteenden, Ätstörningar, Skyddat boende Skyddsbehov/våldsutsatthet, Kriminalitet, Hedersrelateradproblematik, Psykisk ohälsa, Trauma, Posttraumatisk stress, Psykisk – och/eller fysisk misshandel, Sexuella övergrepp, Annan etnisk bakgrund, HBTQ.
Vi har specialkompetens inom våldsutsatthet så som våld i nära relation, våld mot barn, beroende och trauma, psykiskohälsa, psykosocialproblematik, heder, kulturella svårigheter, integration, könsöverskridande och HBTQ relaterat våld. Vi har sett mycket av det ”eftervåld” man ofta talar om utifrån våld i nära relation och noterat hur speciellt barn faller mellan stolarna när våldet blir en fråga mellan två vuxna. Vi införde därför behandlande insatser i form av krisstöd och samtal för barn på våra boenden och utvecklade ett nära samarbete med skola vård och omsorg för att ge ett mer omfattande stöd för barn och unga. Under åren har det blivit ett arbetssätt för oss som vi integrerat i alla verksamheter. Vi fick fin respons och återkoppling av både klienter och kommuner som önskade att samma form av insatser funnits för barn och unga i familjehem.
Vi kan även tillhandahålla utredningsplats på 8 till 10 veckor i familjehem / skyddat boende med observationer, kartläggning enligt Signs of Safetys verktygslåda och andra verktyg som synliggör familjens behov och vad som behöver hända för att en förändring ska komma till stånd. I samband med att en placering ska upphöra och flytta hem kan vi erbjuda säkerhetsplanering vid återförening hem av den unge, allt enligt Signs of Safety.
Våra familjehemskonsulenter är utbildade socionomer eller likvärdig utbildning, erfarenhet av familjehemsvård och med olika spetskompetenser. Vi har en nära och tät kontakt med våra familjehem, deras nätverk och den placerade samt beredskapsjour alla dagar i veckan. Våra familjehem får handledning av utbildande examinerade handledare, löpande informationsträffar med aktuella teman och utbildning. Våra konsulenter är även de som håller löpande kontakt med socialtjänsten.
Kopplat till våra familjehem har vi vårt stöd och behandlingsteam som tillhandahåller Signs of Safety lösningsfokuserade förhållningsätt med tillhörande verktyg. Vi har över tid ökat våra kunskaper om trauma och våldsutsatthet och är idag utbildade inom TMO (traumamedveten omsorg). Vårt team arbetar aktivt med TMO:s tre grundpelare, tillit, relation och coping för att hjälpa barn och unga att läka och skapa nya strategier i en trygg och varm miljö. TMO ökar familjehemmets förståelse för hur barns tidigare erfarenheter färgar deras beteenden idag och minskar sammanbrott. Vi skapar allians, trygga vuxna som står kvar och arbetar aktivt med copingstrategier för hanterbarhet och beteende förändring. All ”vård” sker i familjehemmet där teamet kommer till den unge. Vi brukar säga att det ska vara en väg in och en väg ut där allt ska ske under samma tak, där den unge inte ska behöva vara i en okänd miljö och vi vuxna ska bära den unges historia och skapa förutsättningar och förståelse kring den unges reaktioner, beteenden och agens.
Teamet handleder och ger stöd till nätverket, skola, vård och omsorgspersonal och ser över hälsa samt screening utifrån evidensbaserade metoder för att kartlägga mående och emotionella svårigheter. Teamet har samlad kunskap inom våld, missbruk, psykisk ohälsa trauma, barn och unga med neuropsykiatriska diagnoser och möjlighet att ge behandlande insatser som Trappansamtal, Repulse, Traumabehandling och insatser utifrån KBT-paraplyet, Kriminell livsstil och MRT – Moral Reconation Therapy. I teamet finns även kompetens på högskolenivå gällande våld i nära relation samt utbildade i evidensbaserade riskbedömningsmetoder som iRiSk, Patriark, SARA och FREDA.
Våra familjer återfinns finns främst i Västmanlands län, Södermanslands län. Norrbottens län, Uppsala län, Stockholms län och Gotlands län.
KVALITETSINDEX SSIL
REFERENSER
RAMAVTAL & UPPHANDLINGAR
KVALITETSINDEX SSIL SKYDDAT BOENDE